Üdvözöljük megújult weboldalunkon.                          

febr. 7 2012

Miért Rönkház?

A fa az egyik legegészségesebb építőanyag. Kutatási eredmények igazolták, hogy a tömör fa természetes színe, kellemes illata nyugtatólag hat az ember lelkére, pozitívan befolyásolja a közérzetet.

 • Természetes módon szabályozza a ház belső mikroklímáját, mely így lélegzik, ezáltal folyamatosan biztosítja a szellőztetés kedvező hatását.
 • Egyenletes nedvességtartalmat biztosít, szűri és tisztítja a levegőt, felületén megkötve és semlegesítve a levegő mérgező anyagait.
 • Megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést.
 • Fogása kellemesen meleg és tompítja a zajt.
 • Nem zavarja meg az alig érzékelhető természetes elektromos és mágneses mezőket, ellentétben más építkezésre használt anyagokkal.
 • A fa erősíti az immunrendszert.

A faépületekben mérhető levegőminőségi értékek asztmások, allergiások számára ideális életkörülményeket biztosítanak, így számukra ez a környezet pótolhatatlan.

A faanyag segít energiát megtakarítani. A rönkház gyorsan felfuthető. A rönkfalaknál a természetes rönkforma 30-40%-kal nagyobb felülete több hőt ver vissza, mint a hagyományos építkezések sík felületű oldalfalai. A natúr rönkfa a legemberközelibb építőanyag, tartósan megőrzi számos kedvező biológiai tulajdonságát.

Rönkfal hővisszaverés

A rönkházépítés technológiája évszázadokra visszatekintő hagyományokkal rendelkezik az egész villágon. Még ma is állnak Kanadában, Oroszországban, Németországban, Skandináviában, Skóciában és Írországban több száz éves rönkházak. Ezek az országok a megszokottól eltérő, szélsőséges időjárási viszonyaikról ismertek. Nincs az a hagyományos téglaépület, amely ezeknek a viszontagságoknak ilyen hosszú időn át ellenállna.
Manapság a rönkfából való építkezés reneszánszát éli. A rönkházak legnagyobb előnye - egészségességük mellett - a téglából vagy kőből rakott épületekkel szemben, hogy szinte pillanatok alatt fel lehet építeni, nem kell várni a falak szép lassú kiszáradására, azonnal lehet kezdeni a belső munkákat.

A fa legősibb felhasználási módja a fűrészeletlen rönkfa. Ez olcsó és a világ nagy részén közvetlenül rendelkezésre áll. A rönkfát nagyrészt nyersen használják fel, szárítás nélkül, esetleg enyhe szárítást követően. A fa felhasználásának ez a legtakarékosabb módja, hiszen nincsen fűrészelésből vagy faragásból keletkezett hulladék, a fákat pedig évente szálaló vágással nyerhetik az erdő fiatalítása során.

A MULTIKOMFORT rönkfából a megrendelő igényei szerint készült egyedi tervek alapján lakóházak, nyaralók és melléképületek egyaránt építhetők. A természetes anyagból épűlő rönkház falai teljes keresztmetszetükben esztergált, gomba és rovarkártevő elleni védelemmel ellátott rönkökből épülnek. A felhasznált északi borovi és luc fenyőrönkök 16, 18, 19, 20, 21, 23, 25 cm átmérőjű keresztmetszettel készülnek. A rönkházak alapozása pont-, sáv-, illetve lemezalap lehet. Fogadószintet képezhet továbbá egy kész pince födémje is.
A falak hőszigetelése kiváló. A 16 cm-es átmérőjű rönkfa esetén a fal hőszigetelése önmagában kétszer jobb, mint a kétoldalt vakolt B30-as illetve a 38 cm-es kisméretű téglafalé, megegyezik a POROTON 30 cm-es téglafaléval. Ha pedig a rönkfal belső oldalán 3 cm vastag hőszigetelő réteget is alkalmazunk, a fal hőszigetelése egyenértékűvé válik a 38 cm-es, kétoldalt vakolt POROTHERM téglával.

A rönkök konszignáció szerint megmunkálva, egységrakatokban kerülnek az építkezés helyszínére, ahol az elemeket már csak össze kell állítani.

Rönkház építés

Rönkházainkat három készültségi szinten adjuk át:

 • Szerkezetkész
  Szerkezetkész rönkház

   
 • Félkész

  Félkész rönkház
   
 • Kulcsrakész
  Kulcsrakész rönkház

Kulcsrakész megrendelés esetén a rönkház alapfelszereltségéhez tartozik a fürdőszoba vízálló gipszkarton borítása csempézve, porcelán szaniterekkel. A padlóburkolat kerámialapokból, illetve hajópadlóból készülnek. A rönkházat belsőépítészeti (víz-, csatorna- és villamos) szereléssel, szerelvényekkel kivitelezzük. A fűtési rendszert egyedi tervezés, költségvetés készítése után, külön megrendelés alapján készítjük el.
A rönkház fedélszerkezete a helyszínen készül, hőszigetelve, alpesi betoncserép fedéssel, horganyzott vagy vörösréz ereszcsatornával, oromdeszkával. A ház tetőtere beépíthető, ebben az esetben a ház belső födémje is fenyőrönkből (tömbösített lucfenyőből) készül, felül horony-eresztékes pallóborítással. A rönkház nyílászárói egyedi gyártásúak. Tömbösített fenyő alapanyagból készülnek, hőszigetelt üvegezéssel, euroszabvány szerint. A külső ablakokat zsaluval szállítjuk, a belső ajtók fabetéttel készülnek.

A fa kezelése

A szakértelemmel szárított, illetve megfelelő körülmények között természetes úton száradt, kezelt fa élettartama több száz év. A finomabb építészeti megoldások és részletképzések, mint például a szélesebben kinyúló tetők, víztaszító burkolatok, jó szigetelés, fűtés és szellőzés alkalmazásával rönkházunk élettartama már a tervezés fázisában kedvezően befolyásolható.
Ma már rendelkezésre állnak egészségre ártalmatlan, természetes fakezelő és -konzerváló anyagok, pl.: lenolaj, méhviasz, gyanta alapú festékek illetve lakkok.

Perbo Multokomfort Rönkház gerendaház

Látogatások

Ma6
Összesen470288