Üdvözöljük megújult weboldalunkon.                          

febr. 9 2012
Felületkezelés, faanyagvédelem:

A kitermelt és feldolgozott faanyag megfelelő védelem nélkül nem tart örökké. Házainkat, használati tárgyainkat, a minket körülvevő környezetünket óvni, védeni kell.
Az időjárás hatásai (napsugárzás, fagy, csapadék, UV sugárzás, szél) és különböző növényi és állati szervezetek ( gombák, baktériumok) hatására a fafanyag károsodhat, szilárdsága, tartóssága csökkenhet. Persze az esztétikai szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívűl.


A védelem irányai lehetnek:
A megfelelő fafajta kiválasztása az adott feladatra
Fizikai faanyagvédelem: a fát a nedvességbehatástól tervezési, építészeti megoldásokkal távol kell tartani. Biztosítani kell a faszerkezetek szellőzését, kiszáradását, lélegzését (higroszkóposság!)
Kémiai védelem: a különböző vegyi anyagok használata a fakárosító szervezetek számára szükséges életfeltételeket szünteti meg. A kémiai védelem esetében ma már egyre nagyobb mértékben használatosak olyan megoldások amik teljes egészében környezetbarátnak (bio) minősülnek.
A német LIVOS cég gyártmányai (olajok, viaszok) alapanyagai növényi magvak és ásványi pigmentek. Anyagaikat mintegy 150 különböző saját termesztésű és a világ sok országából importált növényi eredetű alapanyagból állítják elő.(pl.: lenolaj, ricinusolaj, petrezselyemolaj, narancsolaj, narancshéjolaj, méhviasz, karnaubaviasz, fenyőgyanta, indigó stb.)
BIO felületbevonó anyagok is léteznek allergiások számára.
(viszonteladó: Interell KFT)

A tűzvédelem célja a faanyagok esetében hogy tűz esetén azt az időt nyújtsa meg amíg a tüzet felfedezik ill. amíg hatékonyan lehet ellenlépéseket tenni. (cél a könnyen éghető faanyagot nehezen éghetővé tenni)

Látogatások

Ma6
Összesen470288